Sunday, December 24, 2006

Τι θα δείτε τα Χριστούγεννα; Κάτι καλό;

Όταν ήμουν παιδί, συνήθιζα να βλέπω τα Χριστούγεννα ταινίες ανάλαφρες και χιλιοπαιγμένες. Εντούτοις, ποτέ δεν τις βαρέθηκα, γιατί αποτελούσαν ευχάριστο background καθώς μασουλούσα μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή τέλειωνα τα ταψιά καταϊφι και μπακλαβά που είχε κάνει η μαμά μου (και φιλοδοξούσε να μας φτάσει μέχρι την Πρωτοχρονιά, πράγμα αδύνατο.)

Θυμάμαι ότι την έβγαζα με το αγαπημένο μου Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Μαγική Ντουλάπα—μόνο που τότε κυκλοφορούσε η πρώιμη animation εκδοχή, πριν τις ένδοξες εποχές της Tilda Swindon. Τιμούσαμε οικογενειακώς και τα Μόνος στο Σπίτι, που μου φαινόταν τότε ακόμη αστεία...

Εσείς, για να μην κολλήσετε με τις φορμουλαϊκές επιλογές της T.V.αυτές τις γιορτές, τρέξτε στο βιντεοκλάμπ της γειτονιάς σας, όσο προλαβαίνετε! Εκείνες τις ημέρες, όταν θα σας κατακλύζουν τα show, θα έχετε τουλάχιστον ένα αξιοπρεπές backup.

Και να τι θα ήταν καλό να προμηθευτείτε, για οικογενειακό κλίμα πάντα:
1. Ο Tim Burton κατέχει σαφώς την πρώτη θέση, ως συμβιβαστική επιλογή για παιδιά και μεγάλους—αν το παιδί σας δεν είναι πολύ ευαισθητούλι στο gothic περιβάλλον. Αρχίζουμε με The Nightmare before Christmas(1993), Τσάρλι και εργοστάσιο Σοκολάτας(2005), Νεκρή Νύφη(2005), Σκαθαροζούμη(1988)
2. Frank Capra will do wonders στη χριστουγεννιάτικη παρέα σας. It’s a Wonderful Life (1946) για πολλά χαρτομάντιλα και φυσικά happy end. Για έναν δύσμοιρο θνητό που θέλει να αυτοκτονήσει, γιατί το γιορτινό κλίμα ουδεμία αίσθηση του κάνει, αλλά ένας άγγελος μπαίνει στη μέση.

3. Κυρίως για παιδιά, αλλά και μεγάλους ως κατεξοχήν νοσταλγική επιλογή, είναι ένα μάτσο από τα Walt Disney Classics: Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας(1961) είναι καλή επιλογή, όπως και ο Dumbo(1941), το ελεφαντάκι με τα μεγάλα αυτιά, ο Pinocchio(1940) και γιατί όχι και η Fantasia (1940). Για λόγους προσωπικής προτίμησης προσθέτω και το The Great Mouse Detective(1986). Αρχαία, αλλά, είπαμε, κλασικά.
4. Όσοι τρελαίνονται για μπαλετάκι, φυσικά δε θα κάνουν Χριστούγεννα δίχως τον Καρυοθραύστη/The Nutcracker. Καλή παραγωγή σε animation θεωρείται αυτή του 1993 με τη φωνή του Culkin. Εξίσου το motion picture με κανονικούς χορευτές(1986)
5. Όσους δεν τους κάνει τίποτα από τα παραπάνω, ας διαλέξουν Ο Αη-Βασίλης είναι Λέρα(2003)—SOS, κρατήστε τα παιδιά μακριά—,How the Grinch stole Christmas(2000), The Polar Express(2004), εορταστικό αλλά κάπως spooky στην όψη, η γνωστή αμερικανιά Miracle on 34th street(1947), Jingle all the way(1996) αν θέλετε να δείτε το Schwarzenegger μπαμπά και, ντάξει, αν δε σας συγκινεί ακόμη τίποτα, σίγουρα θα βρείτε προσοντούχες νεαρές με λίγα ρούχα και σκουφάκια Αϊ Βασίλη σε κάποιο ειδικό section του βιντεοκλάμπ.

3 comments:

Anonymous said...

Capra και πάλι Capra!

Δεν το διαπραγματεύομαι καν!!!

Χωρίς Άγιο Βασίλη γίνονται Χριστούγεννα, χωρίς τον Clarence ποτέ!

ΥΓ: Εντελώς συμπτωματικά έχει ένα σχετικό άρθρο η σημερινή ελευθεροτυπία:

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=74479716

Aντώνης said...

Δώστε και στο Μουλέν Ρούζ μια ακόμα ευκαιρία...Συστηματικά τις 4 τελευταίες χρονιές παρουσιάζεται όπως ακριβώς το έχω ανάγκη αυτές τις ημέρες...

Anonymous said...

Και την γαλοπούλα πότε θα προλάβω να την χλαπακιάσω?
Καλά Χριστούγεννα και... αν περισσέψει κράτα μου λίγο κοτοπουλάκι, να δούμε αν κάνεις και για σπίτι???