Wednesday, December 20, 2006

Τα Moomintroll της Tove Jansson

Στις σκανδιναβικές χώρες δεν υπάρχει ούτε ένας που να μη γνωρίζει την οικογένεια των Moomintroll που έρχεται από τη Φιλανδία. Τα Moomintroll είναι χαριτωμένα όντα που μοιάζουν με λευκούς ιπποπόταμους, ζουν στη Moominland και ζουν διάφορες moominπεριπέτειες. Μικροί και μεγάλοι είναι φαν των Moomin, όπως πλέον συμβαίνει με όλους σχεδόν τους φανταστικούς κόσμους και όντα. Δημιουργήθηκαν από την Tove Jansson και αργότερα ανέλαβε το σχεδιασμό τους ο αδερφός της Lars Jansson. Το ’45 εκδίδεται το πρώτο βιβλίο της σειράς που γίνεται τόσο δημοφιλής, ώστε το ’54 η αγγλική εφημερίδα The Evening News τυπώνει το πρώτο comic strip με Moomin για ενήλικες. Από τότε τα βιβλία της Jansson έχουν εκδοθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας ( Οι εκδόσεις Μετόπη εξέδωσαν τρία βιβλία της σειράς τη δεκαετία του ’80). Οι χαρακτήρες έχουν εμπνεύσει πάμπολλες εκδοχές κινουμένων σχεδίων και σχετικά προϊόντα.

Ο θάνατος του Lars Jansson το 2000 και της Tove Jansson το 2001 έφερε τα Moomintroll των παιδικών μας χρόνων ξανά στην επικαιρότητα. Τελευταία ακόμη και η F-Secure έβγαλε Internet Security 2006 Moomin Edition!

Περισσότερα για τα Moomintroll σε προσεχές post.

2 comments:

Anonymous said...

Apisteuto, eicha tetoia vivlia otan imoun paidi, alla oute pou eicha proseksei to onoma!!!! Einai asteio!!!! Mathe ki alla!

Stylianee said...

Ki ego to idio...Se oraious kosmous taksidevame otan eimastan paidia, ah...