Wednesday, September 13, 2006

G.Ο.R.A. ή πως ένας Τούρκος κάνει τους εξωγήινους άνω-κάτω


Η Ελλάδα ως μικρή χώρα στο χάρτη δεν έχει καταφέρει να φτάσει ακόμη μέχρι το διάστημα. Ούτε και η Τουρκία βέβαια. Παρόλο όμως που κυριολεκτικά ούτε κουβέντα να γίνεται για Τούρκους στο διάστημα, οι δυο ενδεχομένως συγκρουόμενες έννοιες Τούρκος και διάστημα ταιριάζουν μια χαρά στην κινηματογραφική επιτυχία G.Ο.R.A.(2004) Φτιαγμένη με περισσή μαεστρία και το υψηλότερο budget για τουρκική ταινία, αυτή η κωμωδία επιστημονικής φαντασίας πούλησε τον αστρονομικό αριθμό στη χώρα της, αλλά μόνο εκεί...Η ιδέα όμως έχει τόση πλάκα, που αναρωτιέμαι γιατί εμείς γιατί δεν κάνουμε κι εμείς τίποτα ανάλογο Πέμπτου Στοιχείου. Είμαι σίγουρη πως με τη Ματσούκα στο ρόλο της Yovovic και τον Κιμούλη ως σωτήρα Bruce Willis θα είχε μεγάλη επιτυχία.

G.Ο.R.A. ονομάζεται ένας πλανήτης που κατοικείται από ανθρωπόμορφους εξωγήινους και κανένας γήινος δε γνωρίζει την ύπαρξή του. Κανένας τουλάχιστον από όσους μένουν στην γη, γιατί τα μιλιούνια απαχθέντων γήινων που είναι φυλακισμένοι στον πλανήτη, αυτοί γνωρίζουν τα πάντα, αλλά δεν μπορούν να μεταδώσουν την πικρή γνώση τους. Ο βασιλιάς του πλανήτη έχει κύριο μέλημά να παντρέψει τη μοναχοκόρη του Princess Ceku-Ozge Ozberk με τον κατάλληλο Γκοριανό για να έχει άξιο διάδοχο. Όμως ο στρατηγός Logar-τον οποίο υποδύεται ο σεναριογράφος Cem Yilmaz-έχει βάλει στο μάτι τον πλανήτη και την κόρη και επιπλέον μισεί τους γήινους και είναι υπεύθυνος για την αιχμαλώτισή τους.

Ο Arif-πάλι ο Cem Yilmaz είναι ένας Τούρκος απατεωνάκος. Προσπαθεί να πουλήσει πλαστές φωτογραφίες με ιπτάμενους δίσκους, κάνει ξεναγήσεις σε σπηλιές με φρεσκοβαμμένες βυζαντινές τοιχογραφίες για να προσελκύσει τους τουρίστες παραδίπλα στο μαγαζί του που πουλάει χαλιά. Σε μια ανύποπτη φάση, ενώ νόμιζε ότι θα πουλήσει χαλιά στον Πρίγκιπα Κάρολο, τον απήγαγαν οι Γκοριανοί και τον μετέφεραν στον πλανήτη τους.

Κάπου εκεί, αρχίζει μια θεοπάλαβη περιπέτεια με απρόσμενη κατάληξη. Ο Τουρκάκος αποδεικνύεται εθνοσωτήρας και καρδιοκατακτητής, ο στρατηγός μεγάλος προδότης και η ταινία διασκεδαστικότατη, τουλάχιστον μέχρι τη μέση. Βρίθει αστείων που στηρίζονται σε στερεοτυπικές αντιλήψεις και τα σχετικά, το είδος των αστείων που ευκολότερα καταλαβαίνουν οι Έλληνες από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Δυστυχώς, το σύνηθες κακό πολλών ταινιών δεν λείπει ούτε από δω: τα αστεία αρχίζουν να γίνονται βαρετά και να κουράζουν με την ατέλειωτη επανάληψη. Το πολύ το κυρελέησον το βαριέται κι ο παπάς...

Βέβαια, αυτό που κουράζει είναι ταυτόχρονα και το πιο θαρραλέο. Δεν είναι συνηθισμένο να βλέπεις παρωδία χολιγουντιανών ταινιών επιστημονικής φαντασίας σε τουρκική έκδοση. Κυριολεκτικά, απ’ όλα έχει ο μπαχτσές: Fifth Element, Matrix, Πλανήτη των Πιθήκων, Crouching Tiger, Hidden Dragon και δε συμμαζεύεται. Αυτή η αναφορικότητα, άλλωστε, πιστοποιεί ευχάριστα ότι η νέα γενιά Τούρκων σκηνοθετών έχει κρίση, χιούμορ και πίστη στον κινηματογράφο, αφού η ταινία φαίνεται να θεωρεί δεδομένο ότι το κοινό της γνωρίζει τις παραπάνω ταινίες. Ο Omar Faruk Sorak δεν έκανε καθόλου άσχημα που ασχολήθηκε με κάτι τόσο κουλό. Ίσως την επόμενη φορά να δουν την προσπάθειά του πιο θετικά και προς Ευρώπη μεριά...

Δείτε εδώ: http://www.gorafilm.com/_eng/index.asp

1 comment:

cheaptalk said...

Ο ίδιος σκηνοθέτης κάνει τώρα ένα ακόμα ποιοτικό φιλμ που το λένε Sinav με τον ένα, μοναδικό και ανυπέρβλητο Jean Claude Van Damme για πρωταγωνιστή. Και έχει και site με trailer (Fragmani άμα είσαι της Λίθινης και δε ξέρεις τούρκικα).

Περισσότερο ποιοτικό vandammage, στο trailer feed του Movies for the Masses.