Monday, November 01, 2010

23 International Istanbul Film Festival - Day One


Όλα τόσο ζωηρά και ανοιξιάτικα. Με μια ανατολίτικη γοητεία, ένα κλίμα ραθυμίας και μυρωδιές από καλή πολίτικη κουζίνα Σαν σινεμά. Οι δρόμοι στο Taksim γεμάτοι κόσμο πολύχρωμο, ευδιάθετο και έτομο να κατακλύσει τις αίθουσες. Και φυσικά, μια πόλη σαν την Κωσταντινούπολη, χωρισμένη στα δύο από το Βόσπορο, δε γινόταν να αφήσει έξω από το επιβλητικό Φεστιβάλ της το ένα της μέρος. Αίθουσες και στις δύο πλευρές του Βοσπόρου, στο Ανατολικό τμήμα στο Kadikoy οι προβολές θα γίνονται στον κινηματογράφο Rexx και στο ευρωπαϊκό τμήμα οι καλύτερες αίθουσες στο Beyoglu θα παρουσιάζουν ένα πραγματικό θέαμα ταινιών. Οι κινηματογράφοι Emek, Sinepop, Beyoglu καθώς και δύο αίθουσες του Atlas Sinemasi θα γεμίσουν σίγουρα ασφυκτικά από τις 10 έως τις 25 Απριλίου. Όσο διαρκεί το 23ο International Istanbul Film Festival. 

203 ταινίες από 62 χώρες θα ταξιδέψουν τους ανυπόμονους θεατές σε μέρη διαφορετικά από τα γνωστά και άχρωμα φιλμς των στούντιο. 203 ταινίες τόσο αξιόλογες η καθεμιά για άλλο λόγο, που στεναχωριόμαστε μόνο επειδή δεν θα καταφέρουμε, όσο και να τρέξουμε πάνω κάτω στο Taksim, όσο και να πηγαινοερχόμαστε με το καραβάκι από το Besinktas ή το Eminonu στο Kadikoy, ποτέ δεν θα καταφέρουμε να τις δούμε όλες. Όλοι, ανάλογα με τα γούστα, θα κάνουν τις επιλογές τους από πληθώρα ταινιών που ανήκουν σε πληθώρα κατηγοριών. Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 περίπου μετά τα μεσάνυχτα οι 5 αίθουσες θα παρουσιάζουν ταινίες που έχουν ταξινομηθεί στις εξής κατηγορίες: Διεθνές Διαγωνιστικό, Από τα Φεστιβάλ του Κόσμου, Προς Τιμήν, Κάλτ Φιγούρες και τις γνωστές σε όλους μας Μεταμεσονύχτιες προβολές. 

Αυτή τη χρονιά για πρώτη φορά θα υπάρχει και ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο Θεόδωρο Αγγελόπουλο, όπου θα παρουσιαστούν πέντε αγαπημένες του ταινίες, κλασικές και must για κάθε σινεφίλ που σέβεται τον εαυτό του. Οι κανόνες του παιχνιδιού του Jean Renoir, o Πολίτης Κέην του Orson Welles, το La Strada του Federico Fellini, L’ aventura του Michelangelo Antonioni και η Περσόνα του Ingmar Bergman είναι οι ταινίες που μας προτείνει από τα ένδοξο παρελθόν του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η νέα του ταινία Το Λιβάδι που Δακρύζει θα παρουσιαστεί και αυτό στην κατηγορία Από τα Φεστιβάλ του Κόσμου, αφού παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου ήταν και υποψήφιο για Χρυσή Άρκτο. Στην ίδια κατηγορία δύσκολα θα αντισταθεί κανείς στο νέο φιλμ του Jim Jarmusch, Coffee and Cigarettes. Από τις ταινίες που πρέπει να προσέξουμε είναι το Shattered Glass, με πολλές υποψηφιότητες για βραβεία μέσα στο 2003 και 2004, Η Επιστροφή, που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας καθώς και το American Splendor και αυτό με ατέλειωτες υποψηφιότητες στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ.

Στο τμήμα Προς Τιμήν που περιλαμβάνει ταινίες συγκεκριμένων σκηνοθετών που τιμώνται στο Φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν ταινίες του ιρανού Bahram Bayzai, του γερμανού Werner Herzog, του άγγλου Ken Russel και του τούρκου Omer Kavur. Ένας ακόμη σκηνοθέτης που επιλέχθηκε είναι ο αξέχαστος John Cassavetes που θα απολαύσουμε οχτώ ταινίες του.

Κάθε χρόνο μια άλλη περιοχή είναι αυτή που έχει την τιμητική της. Φέτος θα παρουσιαστούν 19 ταινίες από τις 10 χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ευρύτατο φάσμα ταινιών που περιλαμβάνει ακόμη και κινούμενα σχέδια από τις εν λόγω χώρες. Προτείνουμε το Vampires in Havana, ακούγεται πολλά υποσχόμενο...

Αν πάλι η μουσική έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σας, πάλι δεν θα μείνετε παραπονεμένοι. Ένα ιδιαίτερης υφής αφιέρωμα που ετοίμασε ο Martin Scorsese με τον εύγλωττο τίτλο Martin Scorsese Presents: Blues σίγουρα θα σας ταξιδέψει στον κόσμο της μουσικής. 7 ταινίες περιλαμβάνονται εδώ, μία από τις οποίες είναι του Clint Eastwood και ονομάζεται Piano Blues (ξέρατε ότι ο πιστολέρο σκηνοθέτης έχει και την μουσική του πλευρά;).

Θα δούμε και δύο κλασικές βωβές ταινίες, μια με τη Greta Garbo (A Woman of Affairs-1928) και τον ανατριχιαστικό Nosferatu (1921) του F.W. Murnau. Και τα δυο τους θα συνοδευτούν από μουσική που θα παίξουν γνωστές ορχήστρες ή γνωστοί βιρτουόζοι.

Είπαμε: ωραίος καιρός, ανατολίτικη ατμόσφαιρα και εκατοντάδες ταινίες. Ελάτε μέχρι εδώ (μόλις μία ώρα μακριά από το Ελευθέριος Βενιζέλος) και τα υπόλοιπα θα τα βρείτε μόνοι σας.

09/4/2004 για το cine.gr

No comments: