Monday, November 01, 2010

Eva Mendes


Ο πρώτος ρόλος της ήταν σε θεατρικό ανέβασμα της Σταχτοπούτας. Ασήμαντη σχολική εμπειρία, αφού δεν έπαιζε καν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά αυτόν της νεράιδας νονάς που της χαρίζει την ευκαιρία να γίνει πριγκίπισσα. Τώρα όμως, βρίσκεται ήδη στο ρόλο της πριγκίπισσας. Η Eva αυτή η εξωτική παρουσία, που μπήκε στη show-business εντελώς τυχαία, αρχίζει επιτέλους να αποκτά εντελώς ανταγωνιστικό προφίλ. Με μερικούς ελάχιστα απαιτητικούς ρόλους στο ενεργητικό της, που βασίζονταν περισσότερο στην εξωτερική εμφάνιση και λιγότερο στις όποιες υποκριτικές ικανότητες (άλλωστε η Eva ξεκίνησε από μηδενικό σημείο -όταν άρχισε την καριέρα της δεν είχε ιδέα από υποκριτική, πράγμα που ευτυχώς φρόντισε γρήγορα να εξαλείψει -και με αστείρευτη ενέργεια, εξ’ ου και η απίστευτη εργατικότητά της, αφού μέσα σε ένα χρόνο πρόλαβε να παίξει σε τέσσερις ταινίες, κατάφερε σε δύο μόλις χρόνια να μεταλλαχθεί από εκείνη την εκρηκτική παρουσία που θυμόμαστε στην ερωτική σκηνή με τον Denzel Washington στο Training Day σε επάξια συμπρωταγωνίστριά του στη νέα ταινία του Carl Franklin (One False Move-1992) Out of Time

Το μοντέρνο αυτό φιλμ νουάρ με την ιδιότυπη ατμόσφαιρα, άξιος επίγονος της παράδοσης του Raymond Chandler που γυρίστηκε στην ηλιόλουστη Φλόριντα διηγείται την ιστορία ενός αρχηγού αστυνομίας (ιδιαίτερα αγαπητός ρόλος για το Denzel) που βρίσκεται στη δεινή θέση να είναι ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος για τη δολοφονία της ερωμένης του (Sanaa Lathan). Στις έρευνες του FBI έρχεται να προστεθεί η πρώην γυναίκα του (ακριβώς η Eva Mendes) που ως ιδιωτική αστυνομικός τον παρακολουθεί με τη σειρά της για τη διαλεύκανση του μυστηρίου. 

Η Eva με τα σκοτεινά χαρακτηριστικά και το δυναμικό προφίλ (υπέρ-δυναμικό μάλιστα), στο οποίο μας έχει συνηθίσει όταν έπαιζε ρόλους στο Mortal Combat και το 2 Fast 2 Furious αποδεικνύεται χορταστικά επαρκής. Αλλωστε, το ότι άρχισε από τα εύκολα (video clip του Hole in my soul των Aerosmith και Miami του Will Smith) δε σημαίνει καθόλου ότι θα έμενε κι όλας σ’ αυτά. 

Εγκατέλειψε τις σπουδές στο marketing για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην υποκριτική, βρήκε μια καλή δασκάλα για να καλύψει τα κενά της και δουλεύει σκληρά για τη συνεχή βελτίωσή της. Σ’αυτό τη βοηθούν ενίοτε και οι συμπρωταγωνιστές της, όπως στην περίπτωση αυτή ο Denzel Washington, που έχει την ικανότητα να την κάνει καλύτερη ηθοποιό, όπως λέει. “Σε προκαλέι με ένα βλέμμα και είτε θα βουλιάξεις είτε θα κολυμπήσεις. Ευτυχως, εγώ κολύμπησα”. Δεν της αρέσουν τα κουτσομπολιά των tabloids, αλλά ενημερώνεται ανελλιπώς, από περιέργεια. Γέλασε όταν διάβασε ότι φλέρταρε γυμνόστηθη στην πισίνα με μια κοπέλα. Ο ιδιαίτερης υφής ρόλος της στο Urban Legends: Final Cut, έδωσε λαβές για κάθε είδους σχόλια. Επιλέγει πια αυστηρά, γιατί δε θέλει να τυποποιηθεί σε συγκεκριμένους ρόλους. 

Γι’ αυτό και δε δίστασε ούτε στιγμή να παίξει στην κωμική γκροτέσκα ταινία των Farelly Stuck on you με συμπρωταγωνιστές τον Matt Damon και τον Greg Kinnear. Εκεί, σε ένα ρόλο-πρόκληση υποδυόταν τη χυμώδη wannabe με ψεύτικο στήθος και αστείες ατάκες. Ηταν fun να δουλεύει με το Matt και τον Greg, λέει, γιατί στην περίπτωση αυτή «δύο είναι καλύτερα από έναν, γιατί όλα...το χιούμορ, το ταλέντο ήταν διπλά». Από τη συνεργασία της με τους Farrely, που ήταν αγαπημένοι της πολύ πριν γίνει ηθοποιός, θυμάται πόσο ασφαλής ένιωθε στα γυρίσματα. «Δημιουργούν μια ατμόσφαιρα όπου μπορεί κανείς να αισθανθεί άνετα», λέει γι’ αυτούς. 

Αγαπημένη της ταινία τρόμου είναι το The Shining του Stanley Kubrick. Και αξεπέραστοι ηθοποιοί αυτή την εποχή ο Ewan McGregor και η Julianne Moore. Στο επίσημο site της προτείνει αγαπημένες προσωπικότητες από τη show-business. Περίεργο να παραδέχεται τόσο ανοιχτά τόσους συναδέλφους της. Και θαρραλέο. Δεν προέρχεται από καλλιτεχνική οικογένεια, είναι το άξιο τέκνο «ενός χασάπη και μιας λογίστριας» όπως ευθαρσώς δηλώνει. Πάντως, τώρα τελευταία αισθάνεται ότι τα πάει καλά και ότι θέλει να συνεχίσει, ο χώρος που επέλεξε την καλύπτει. 

Η Eva Mendes έχει γράψει ένα παιδικό βιβλίο που παρουσιάζει την τέχνη ζωγράφων όπως ο Picasso και καλλιτεχνικά ρεύματα με έναν ιδιαίτερα ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο. Εχει παίξει επίσης στις ταινίες All about Benjamins και Exit Wounds και βγαίνει για ψώνια χωρίς μπράβους ή κάποιου είδους προσωπική φρουρά. Σίγουρα όχι για πολύ ακόμα.

N.B. Η φώτο είναι ολόιδια η πόζα από την καμπάνια της PETA ενάντια στη χρήση φυσικής γούνας, για την οποία επίσης φωτογραφήθηκε -μόνο λίγο πιο ντυμένη.

06/4/2004 για το cine.gr

No comments: