Thursday, April 20, 2006

Transvergence σημαίνει...

Το τελευταίο trend στο χώρο των τεχνών ονομάζεται transvergence. Ως νεολογισμό, τη λέξη δε θα τη βρείτε ακόμη στα λεξικά, αφού την εφήυρε ο Marcos Novak[1] μόλις το 2002. Ο Novak βέβαια είχε κατά νου την αρχιτεκτονική όταν αποφάσισε να μιλήσει για αυτό το νέο τρόπο δημιουργίας, αλλά αμέσως ο κινηματογράφος υιοθέτησε τον όρο, και τον χρησιμοποιεί όταν ένα προϊόν κινούμενης εικόνας δυσκολεύεται να χωρέσει στα προϋπάρχοντα καλούπια. Η Susan Hayward μας έδωσε χθες ένα συνέδριο ασφυκτικά γεμάτο με προτάσεις του τι περιλαμβάνει ακριβώς ο όρος. Τώρα βιάζομαι όμως, και θα σας αφήσω να ψάξετε λιγάκι μόνοι σας για το τι είναι, τι δεν είναι, τι θα μπορούσε να είναι. Η συνέχεια οσονούπω.

[1] Marcos Novak, 'Speciation, Transvergence, Allogenesis: Notes on the Production of the Alien', Architectural Design 72/3, 2002

3 comments:

cheaptalk said...

ακόμα αγωνιώ για τη συνέχεια 8)

evee said...

εγώ πάλι ρε γαμώτο που δεν εκτιμώ την (ακαδημαική? στεγνή?) λογική του Novac να βγάζει λέξεις εγκεφαλικά τι να κάνω?

η μανία με τη γλωσσολογία(τη γλωσσοπλασία και με τη φιλοσοφία και με οτιδήποτε άλλο κάτσει) είναι μια τάση που έχουν πολοί καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες(είμαι 1 of them, thats why είμαι τόσο ξεκάθαρη), χωρίς να έχουν δυστυχώς το αντίστοιχο βάθος.

Δυο βιβλία μετά, κάνουν αυτό που κάνουν όσοι δεν κατέχουν καλά το θέμα τους: μιλάνε για αυτό με τρόπο που να γίνονται κατανοητοί μόνο σε όσους είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Και μόνο.


τι να πω? sorry αν στα ζάλισα.

μάλλον είμαι υπερνοβική
;)

alex said...

Γεια χαρά

άργησα μερικά χρόνια να αφήσω το comment ομολογουμένως, και πολύ λίγος κόσμος θυμάται πλέον αυτές τις παπαριές, αλλά ποτέ δεν είναι αργά right?

Ο όρος transvergence είναι κάτι που κανονικά με αφήνει αδιάφορο, ωστόσο ήμουν σε μια διάλεξη του Novak το 2004 2005 αν δεν κάνω λάθος, στη Θεσσαλονίκη όπου ισχυριζόταν είναι δική του εφεύρεση, το θυμήθηκα σήμερα το απόγεμα και είπα να το κοιτάξω. Πέραν του γεγονότος ότι τελικά δε βρίσκεις κάπου μια ξεκάθαρη έννοια, προέκυψε από το search ένα βιβλίο υπό αυτό τον τίτλο, γραμμένο το 1999. Ο Novak ισχυρίζεται ότι τον "έβγαλε" το 2002 αν δεν κάνω λάθος.

Anyway, πολύς λόγος για το τίποτα i guess. Για δες, τελικά δε γίναμε transarchitects.

Τα σέβη μου :]