Sunday, June 04, 2006

Transvergence: το alien species είναι εδώ

“transvergence recognises true statements to be islands in an alien archipelago, sometimes only accessible by leaps, flights, and voyages on vessels of artifice.”

Marcos Novak

Παρόλες τις ενστάσεις ως προς την ανούσια ή μη λεξιπλασία του Novak, εγώ δεν έχω ακούσει τελευταία τίποτα πιο μεγαλοφυές απ’ αυτό. Όσο ασαφές, άπιαστο και ουτοπικό κι αν φαίνεται. Δε ξέρω για την αρχιτεκτονική—που όπως και να το κάνουμε υπάρχει εκτός των άλλων για να εξυπηρετεί και εργονομικές αναζητήσεις—, αλλά για την τέχνη η διαπαρύφωση θα φέρει την επανάσταση(ή έτσι θέλω να ελπίζω). Δε σας είπα όμως ποτέ τι είναι ακριβώς αυτό...

Transvergent είναι κάτι που δεν έχει ούτε κυκλική, ούτε όμως γραμμική φύση, αλλά διακλαδίζεται ανάμεσα στους τομείς της ανθρώπινης γνώσης και δανείζεται αρχές και μορφές από όλους. Μου θυμίζει τον πολυμορφισμό, τον υβριδισμό, αλλά όμως, είναι, αφού πρέπει, κάτι διαφορετικό. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης τέχνης και επιστήμης (και ό,τι άλλου μπορείτε να φανταστείτε) και συγγενεύει με το χάος και την εξέλιξη, είναι κάτι δυναμικό και α-συνεχές. Είναι κάτι ξένο, άγνωστο, καινοτόμο και εξωγήινο, όμως κάτι όλο ζωή που πάλλεται και παίρνει σιγά-σιγά μορφή και μας πλησιάζει για να διευρύνει τους περιορισμένους ορίζοντές μας. Ευρηματικοί συνδυασμοί ανήκουστοι και ευφάνταστοι στον κοινό νου και στην καθημερινή πρακτική είναι μέρος αυτής της ρηξικέλευθης λογικής που μαθαίνει μόλις να περπατάει—γεννήθηκε δυο-τρία χρονάκια πριν και ζητάει να την αγκαλιάσουμε.

Transvergence (διαπαρύφωση, σύμφωνα με μετάφραση του cheaplog) εν ολίγοις, ονομάζεται ο τρόπος που θα ξεπεράσουμε τις μονοδιάστατες δυαδικότητες και θα διευρύνουμε τα όρια της τέχνης γενικά, και του κινηματογράφου ειδικότερα. Περιμένω να γίνουν ταινίες που δε θα κατατάσσονται στις εχθρικές παρατάξεις Hollywood-national cinema, popular-art cinema και ούτω καθεξής, αλλά δε θα έχουν καμιά ετικέτα. Ούτε genre θα έχουν, θα είναι το απόλυτο pastiche. Γιατί τότε χρειαζόμαστε καινούργια λέξη για έννοιες που λίγο-πολύ καλύπτονται στο cinema τουλάχιστον από προϋπάρχουσες; Και αν convergence είναι σύγκλιση και divergence απόκλιση, τότε transvergence είναι μάλλον...διάκλιση και πρέπει να ερευνήσουμε ένα φυσικό φαινόμενο. Αλλά, γιατί όλοι επιμένουν να το εντάξουν στις τέχνες; Ευφάνταστη ενασχόληση για όποιον δε προτιμάει να βρει λύση για τα παιδάκια που πεινάνε, αλλά όντως είναι καλή ιδέα και θα ταν ευκταίο να δουλεύει και στην πράξη. Το San Jose Festival ασχολείται μανιωδώς με την ιδέα. Ίδωμεν.

1 comment:

cheaptalk said...

Τιμή μου να περνάω από το κόκκινο χαλί σας δεσποινίς σκηνοθέτρια.