Thursday, July 19, 2007

Titeuf super z'ero: το αγοράκι με το ξανθό τσουλούφι

Τα BD (bandes dessinées) είναι σαφώς πολυαγαπημένα στη Γαλλία, περισσότερο ίσως από αλλού. Ένα από τα πιο αγαπημένα και μακράν πιο ξεκαρδιστικά είναι σαφώς ο Titeuf. Το αγοράκι με το κεφάλι σαν αυγό και το ξανθό τσουλούφι, τέκνο από το '92 του σκιτσογράφου Zep κάνει του κεφαλιού του στη δύσκολη προεφηβική ηλικία που βρίσκεται, κόντρα στις παράλογες γι' αυτόν βουλήσεις των μεγάλων και του ακατανόητου κόσμου τους.

Ο Titeuf πηγαίνει σχολείο, είναι κρυφά ερωτευμένος με τη συμμαθήτριά του Nadia --που του κάνει συνήθως ζοριλίκια-- τριγυρνάει με το Manu και τους άλλους κολλητούς του και συχνά τα βάζει με την αντιπαθητική δασκάλα του. Έχει καλπάζουσα φαντασία, χαρακτηριστικό της ηλικίας του, γι' αυτό και συχνά επιδίδεται σε ταξίδια στον κόσμο των ονείρων και στο χωροχρόνο (κι εμείς κάποτε ζούσαμε βουτηγμένοι στην ονειροπόληση).

Τον βρίσκουμε, βέβαια, όχι μόνο σε χάρτινη μορφή, ύστερα από την πρωτόγνωρη επιτυχία του, αλλά και στη γαλλική T.V. τα πρωινά (μέχρι κι εγώ ξυπνούσα για να μη χάσω το επεισόδιο) και φυσικά everywhere to download. Εγγυημένο γέλιο, κατά προτίμηση για τους γαλλόφωνους φαν, γιατί η διασκέδαση είναι μισή αν δε μπορείς να καταλάβεις τα γαλλικούλια του Titeuf, με ολότελα δική τους προσωπικότητα.

Πάντως, τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως να σας φανεί κάπως παιδικούλι. Όπως και να 'χει το target group του είναι κατά βάσιν τα προχωρημένα δεκάχρονα-δωδεκάχρονα, γιατί ο Titeuf ως έξυπνο παιδάκι θέτει συνεχώς ενήλικα ερωτήματα. Όμως μην πτοείσθε, θα βρείτε τη χάρη του Titeuf αν σας έχει μείνει έστω λίγη αθωότητα κάπου κρυμμένη.

3 comments:

Jirashimosu said...

wb you
mou eixe leipsei to blog sou!

Aντώνης said...

Δεν τον έχω δει σε δράση, αλλά κάτι μου λέει πως έχουμε κοινά...

Stylianee said...

ki emena mou eihan leipsei oi klasatoi episkeptes mou:D oso gia ton Titeuf, einai statheri aksia edo kai hronia. ton thimithika entona eidika tora epeidi gnorisa mia 16hroni Milaneza Nantia pou mou thimise ti zoriki agapimeni tou, opote tis afierono to post.