Tuesday, October 31, 2006

LFF: Ελληνική συμμετοχή: Blackberries(2005):

Φέτος, για καλή μας τύχη, υπάρχει έστω και μία ελληνική συμμετοχή στο Λονδίνο. Μόνο μία. Και μόνο...μικρού μήκους.(άντε, του χρόνου με feature film!)

Ο λόγος για την ταινία Blackberries του Νικόλα Πανουτσόπουλου που βραβεύτηκε πέρυσι στη Δράμα στην κατηγορία Έλληνες του Κόσμου και έκανε καλή εντύπωση και σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ. Έμαθα, σε συζήτηση με τον σκηνοθέτη ότι εδώ και λίγα χρόνια ισχύουν μερικοί ανεκδιήγητοι κανόνες σχετικά με την ‘ελληνικότητα’ των ταινιών. Δεν αρκεί, όπως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένο ποσοστό των δημιουργών και όσων εργάστηκαν γι’ αυτήν να έχουν Ελληνική εθνικότητα, αλλά πρέπει η ταινία να είναι γυρισμένη στην ελληνική γλώσσα! Τυπικά λοιπόν η ταινία θεωρείται αμερικάνικη. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ πάντως, η ταινία έχει χώρες παραγωγής USA και Greece.

Το Blackberries προβάλλεται μαζί με άλλες διεθνείς ταινίες μικρού μήκους σε πρόγραμμα που ονομάζεται Death to Short Film στο NFT3 και είναι φυσικά sold out. Παρακολουθεί το μικρό Alex που μεγαλώνει στη μεξικάνικη συνοικία του Los Angeles με κατά τι μεγαλύτερα όνειρα απ’ ότι του επιτρέπει η κοινωνική του θέση...

No comments: