Saturday, July 12, 2008

Je t' aime, ma Belle...

She loves sex, she loves money. Guess what she's doing for a living.

Μέχρι το 2003, η Belle de Jour που όλοι γνωρίζαμε ήταν αυτή του Luis Buñuel. Η Catherine Deneuve με την ψυχρή και απόκοσμη γοητεία της, μην αντέχοντας άλλο την βαρετή μικροαστική ζωή της ως νοικοκυρά και σύζυγος ενός λατρεμένου αρσενικού, αποφασίζει να αποταθεί στο μπουρδέλο της γειτονιάς της για λίγη περιπέτεια, λίγη real life τελοσπάντων.

Παιδικές της αναμνήσεις της υποδεικνύουν a gout pour S&M, αποκτάει σταθερούς πελάτες, επιλογές και όλα παν ωραία, όλα παν καλά. Το χαζό επιχείρημα ότι τέτοιο treatment επικίνδυνου υλικού μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι στοχεύει στο να ωραιοποιήσει την πορνεία δεν τέθηκε τόσο τότε, ίσως γιατί ο Bunuel αφήνει πάντα πλήθος hints στο υπόστρωμα: θα μπορούσε να αναφέρεται σε οτιδήποτε χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη κατάσταση, άρα δεν τίθεται θέμα κακής επιρροής στα ξαναμμένα πλήθη.

Not any more. Τώρα η Belle de Jour είναι το nom de plume μιας πεταλουδίτσας που γράφει για τα πιο πικάντικα πράγματα με το πιο φυσικό τρόπο και θέλουν να την κατηγορήσουν για διαφθορά μη-συγκροτημένων μυαλών. Η Λονδρέζα με εμφάνιση girl-next-door, άνεση Δούκισσας του York και εισοδημάτων αναλόγων (sic), ή αλλιώς Hannah Baxter για τους φίλους--τι απίθανα ανόσιο σκηνικό, εβραϊκό όνομα για μια happy hooker?!-- στην κανονική της ζωή, κάνει τζόγκιγκ δίπλα στον Τάμεση και δε χρησιμοποιεί ποτέ public transport. Το αγαπημένο της άρωμα είναι...αντρικό αποσμητικό και η αγαπημένη της φίλη η τσατσά της που κρατάει 40% και δεν αποκαλύπτει το πραγματικό της όνομα.

Δε μπορώ να φανταστώ καλύτερη από τη Billie Piper γι' αυτό το ρόλο, την οποία πολύς κόσμος ζηλεύει, στοίχημα, για τον πιο absolut fun ρόλο της ζωής της, και της λέει με κακεντρέχεια ότι εξαιτίας του μάλλον έχει ήδη spoilt her chances για καριέρα στο Hollywood, γιατί ποια A-list star κάνει γυμνό, ε, πες μου εσύ. Έλεος, καιρός λοιπόν μια A-lister να είναι σε θέση να κάνει γυμνό για το ρόλο της χωρίς να την καταβαραθρώσουν, ο πουριτανισμός κάνει κακό στον εγκέφαλο και κανείς εκεί πέρα does not seem to notice.

Σε όσους ακόμη περιμένουν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται, ας αρχίσουμε με τα βασικά: η Belle de Jour είναι ένα (πρώην) call-girl πολυτελείας που δουλεύει μέσω agency που διατηρεί site με τα προφίλ των νεαρών καλλονών του και χώρο για review κάτω από την καθεμιά. Ξεκίνησε ένα κοινό blog το 2003 ονόματι Belle de Jour, The Intimate Adventures of a London Call Girl, απέκτησε τεράστια απήχηση και φανατικούς θαυμαστές, μέχρι που έγινε τηλεοπτική σειρά στο ITV το 2007 με τον απλούστερο για τις μάζες τίτλο Secret Diary of a Call Girl και μέχρι που (άκουσον, άκουσον) αγοράστηκε και προβάλλεται και στο βασίλειο του ερεβώδους πουριτανισμού από το Showtime. Διάφορα θέματα ανέκυψαν από τότε: 1) ότι η witty νεαρή δεν υπάρχει και ότι γνωστός ή γνωστοί συγγραφείς, μείζονες ή ήσσονες, αποφάσισαν να προβούν σε αυτό το γλαφυρό εγχείρημα. (Θα πικραινόμουν αν αυτό είναι αλήθεια, αλλά τελος πάντων.) Μ' ένα στόμα, μια φωνή, οι κλειδοκράτορες της ηθικής έθεσαν το έτερο καυτό ζήτημα: 2) glamourising prostitution is a bad thing και θα σας κάνουμε ντα, όλους εσάς που τολμάτε να δείχνετε ένα γλυκό κοριτσάκι σα την Piper να φοράει ακριβά εσώρουχα, να μακιγιάρεται έξοχα και να μπαινοβγαίνει σε ακριβά ξενοδοχεία ως η πιο χαρούμενη βίζιτα που υπήρξε ποτέ.

Τώρα, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αν η κρίση των τηλεθεατών βρίσκεται σε τέτοια επίπεδα που βλέποντας μια ξανθούλα να κερδίζει μασούρια κάνοντας σεξ , θα τρέξει να κάνει το ίδιο, ε τότε πάω πάσο. See for yourself, η σειρούλα έχει άπειρη πλάκα, μπόλικη δόση γυναικείας αλήθειας και συναισθηματισμού (!) και δεν προσπαθεί να σας πείσει να γίνετε συνοδός πολυτελείας, όχι, σας διαβεβαιώ. Αν εσείς τα βρείτε όλα τόσο θελκτικά και θελήσετε να το δοκιμάσετε, δικαίωμά σας.

Πάντως, in the end of the day, όσο κι αν μ' αρέσουν οι glossy εικόνες και η Billy Piper, όσο κι αν με διευκολύνουν τα μισάωρα επεισόδια που αφήνουν τη γλυκιά γεύση της συνέχειας και της οικειότητας, οφείλω να ομολογήσω ότι το πρώτο βιβλίο που πέτυχα μια φορά στο Heathrow και από τότε κρατάει αυτό το crash με τη πανέξυπνη και λατρευτά απελευθερωμένη Belle, ήταν πολύ καλύτερο (και πολύ διαφορετικό στη σύνθεσή του). Αλλά, άντε τώρα να προτείνεις βιβλίο και να μη σε πάρουν με τις ντομάτες...

6 comments:

Anonymous said...

Αυτή η κοπελιά, τραγουδίστρια δεν είναι?

Stylianee said...

"She began her career as a pop singer in her teens but is now best known for portraying Rose Tyler, companion to the Doctor in the television series Doctor Who", σύμφωνα με τη Wikipedia.
Είναι πιο γνωστή για το ρόλο της ως Belle πλέον, σύμφωνα με μένα.

Jirashimosu said...

Η Belle της Ημέρας είναι μία. Να πεις στην κοπελιά να αλλάξει nick, γιατί θα μπω να το γράψω εγώ στην καρτέλα αξιολόγησής της!

Θράσος!

Stylianee said...

Αχ, όχι, μην την παίρνεις απ' τα μούτρα! Είναι αξιαγάπητη, θα δεις ;)

Klearchos said...

Ερωμένη Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού;

Σοφία said...

Είχα διαβάσει το βιβλίο και δεν μου άρεσε. Οπότε καλύτερα να μην βιαστώ να δω την σειρά...