Thursday, April 19, 2007

Κάννες εν όψει!

Η 60η διοργάνωση του Φεστιβάλ των Καννών ανακοίνωσε σήμερα λεπτομερώς το πρόγραμμα, τις κριτικές επιτροπές και τα σχετικά. Είδαμε, καταρχήν, ότι το γαλλικότερο των Φεστιβάλ ρίχνει απείρως τους Γάλλους: πρόεδρος στέφθηκε για φέτος ο Βρετανός Stephen Frears και το μόνο μέλος εκ Γαλλίας είναι διαμετρήματος...Michel Piccoli. Η Maggie Cheung βέβαια είχε μια φορά κι έναν καιρό γάλλο σύζυγο και μεγάλη πέραση στη χώρα, οπότε φαντάζομαι σκέφτηκαν ότι μετράει για δικιά τους, ειδικά από την Irma Vep και μετά.

Σνομπάρει, όμως( η διοργάνωση, όχι η Maggie), τους γάλλους και στην επιλογή των ταινιών: μετά βίας χώρεσε τη νέα Breillat και το νέο Honoré στο πρόγραμμα και, για φαντάσου, ως ταινία λήξης επέλεξε ταινία του καναδού (που κάποτε ασχολήθηκε με τους Βάρβαρους) Denys Arcand —θ’ ακούσουν οι απαρηγόρητοι έστω κάτι σαν...γαλλικά, αν μη τι άλλο. Για να παρουσιάσει τις διάφορες τελετές επελέγη η Γερμανίδα ωραία Ελένη Diane Kruger, και το μόνο παρήγορο είναι ότι η Valeria Bruni-Tedeschi θα παρευρεθεί διαγωνιζόμενη μεν, ως σκηνοθέτρια δε (στο τμήμα Un certain Regard).

Άλλα αξιοσημείωτα: διαγωνίζεται η κυπριακή ταινία μικρού μήκους Το όνομα του Σπουργιτιού (πόσο καιρό έχουν ν’ ακούσουν ελληνικά σ’ αυτό το φεστιβάλ, άραγε, λες από το "Στέλλα, κρατάω μαχαίρι;") και εκδηλώνεται κατάφωρη συμπάθεια προς τους ανθρώπους των γραμμάτων: δύο αγαπημένοι συγγραφείς, ο νομπελίστας γείτονας Orhan Pamuk και ο Jean-Marie Gustave Le Clezio θα κρίνουν ταινίες με τα δικά τους γεμάτα εικόνες-που-δε-βλέπεις-μα-διαβάζεις μάτια.


No comments: