Saturday, January 12, 2008

Atomik Circus

Το γνωστό Atomic Café μπορεί να είναι ντοκιμαντέρ --και μάλιστα compilation film, βασισμένο δηλαδή σε αρχειακό υλικό-- που ασχολείται με το προφανές, δηλαδή τη χρήση της ατομικής ενέργειας από τους πολεμοχαρείς, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με τη Γαλλία. Το Atomik Circus πάλι, όσο κι αν δε του φαίνεται, έρχεται από τη Γαλλία και ουδεμία σχέση έχει με την ατομική ενέργεια.

Για να τελειώνω με την πρόσφατη γαλλική λεία μου, πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσω συνοπτικά γι' αυτή την απίθανη εμπειρία θέασης που μοιάζει λίγο με το να βλέπεις τη μόνη αντίστοιχη ελληνική καλτουριά, ήτοι την Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά του δικού μας Πάνου Κούτρα. Για το μίγμα εκλεπτυσμένου και decadent γούστου των Γάλλων αμφότερες οι ταινίες περιγράφονται ως αριστουργήματα στο είδος τους (ναι, ο Μουσακάς έχει τόση πέραση στη Γαλλία, ώστε να τον παίζει και το Arte).

Για να εξηγηθούμε, βέβαια, το low budget κρύβεται πολύ καλύτερα στην περίπτωση του Atomik Circus των τρομερών αδελφών Poiraud, με τα special effects των εξωγήινων που παίζουν φρίσμπι να είναι απολύτως περιποιημένα και αξιοπρεπή. Ο γαλλικός τίτλος της ταινίας είναι ολόκληρο μακρινάρι (Atomik Circus, le retour de James Bataille), σε αντίθεση με την ταινία, που όχι μόνο είναι μικρή, αλλά και μισή: βασίζεται σε ένα ημιτελές κόμικ των σκηνοθετών, γι' αυτό μην αναρωτηθείτε γιατί τελειώνει τόσο...απότομα. Ας ελπίσουμε απλώς ότι η παταγώδης αποτυχία στα ταμεία δε θα αφήσει τη συνέχεια να μη δει ποτέ το φως της μέρας.

Η Vanessa Paradis είναι ένας καλός λόγος να δει κανείς την ταινία, αν δεν αγαπάει τόσο τα γαλλικά ή το fun-blended gore, δεδομένου ότι η εμφάνισή της ως τραγουδίστρια που ονειρεύεται μεγάλη καριέρα είναι εκρηκτική, όσο και τα τραγούδια του soundtrack. Τους φυσιολογικούς ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, ο βέλγος Benoît Poelvoorde και ο καρατερίστας Jean-Pierre Marielle, οι χιουμοριστικότατες ατάκες ( στα γαλλικά πάντα), οι κουλές, χαώδεις και κόντρα σε κάθε λογική αιτίου και αιτιατού καταστάσεις είναι αυτά που θα τους κάνουν να τσακώσουν το DVD απ' όπου μπορούν. Πάντα η επίθεση εξωγήινων έχει πλάκα, πόσο μάλλον όταν δε γίνεται σε καμιά μεγαλούπολη, αλλά σε γαλλική επαρχία ανήμερα της διοργάνωσης μιας τοπικής γιορτής της tarte a vache(!).

No comments: