Saturday, June 14, 2008

Think before you poke: καλοί τρόποι για social networkers

Ε, ναι, λοιπόν, τα social networking sites δεν είναι απαραίτητo να σε κάνουν υπερφυσικής κοινωνικότητας άτομο, αν δεν είσαι τέτοιο από μόνος σου. Ούτε χρειάζεται να σε κάνουν πιο δεκτικό, πιο φιλικό ή πιο ανεκτικό απ' ότι είσαι στην αληθινή ζωή σου.

Η κόντρα real life vs virtual life καλά κρατεί τελευταία, κι επειδή ίσως κι άλλοι εκτός από μένα καταπιέστηκαν και χάλασαν περισσότερη φαιά ουσία απ' όση υπολόγιζαν στο Facebook και στο MySpace (και γιατί όχι και στο bebo ή οπουδήποτε αλλού) για χαζά θέματα που πλέον ταυτίζονται με προαιώνια ερωτήματα ( to accept or not to accept), σας παραθέτω νέες εξελίξεις επί του θέματος.

Ο αγγλικός εκδοτικός οίκος Debrett's, που θεωρείται ο πλέον εξειδικευμένος σε εκδόσεις που αφορούν καλούς τρόπους συμπεριφοράς, βοήθησε στη σύνταξη του πρώτου savoir vivre στα social networking sites.

Οι χρυσοί κανόνες στους οποίους κατέληξε η σύμβουλος των Debrett's Jo Bryant ύστερα από τα πορίσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Orange για ζητήματα που αγχώνουν τους χρήστες σχετικά με την online etiquette είναι οι εξής:

1. Δεν οφείλεις να κάνεις φίλους άτομα που δε γνωρίζεις. Σκέψου πριν κάνεις poke.

2. Πάντα να περιμένεις 24 ώρες πριν αποδεχτείς ή βγάλεις κάποιον από φίλο σου. Η καθυστέρηση θα σε βοηθήσει να συγκεντρώσεις τις σκέψεις σου.

3. Τα γενέθλια, οι αρραβώνες και οι γάμοι δεν είναι "εικονικά" γεγονότα. Να στέλνεις πάντα κάρτες γενεθλίων ή να παίρνεις τηλέφωνο τους φίλους σου για σημαντικά γεγονότα.

4. Μπες στη θέση των φίλων σου πριν ανεβάσεις φωτογραφίες τους online.

5. Σκέψου προσεχτικά την φωτογραφία του προφίλ σου. Θα θελες να τη δεις στην τοπική εφημερίδα;

Η κοινή λογική, εντέλει, είναι αναγκαία πιο πολύ από ποτέ, όπως και οι συνήθεις καλοί τρόποι, δηλαδή καλοσύνη και σεβασμός. Επίσης, play it safe, λέει η Jo με περίσκεψη.
(Άντε, καιρός να συμμαζευτείτε.)


1 comment:

aliki said...

xa xa xa :-)