Sunday, March 29, 2009

Χρόνια Πολλά FFF10!

Το αγαπημένο μας Φεστιβάλ έρχεται στις 2 Απρίλη κι εμείς δεν κρατιόμαστε (πάλι) να το πάρουμε από πίσω. Δε θα το αφήσουμε ήσυχο, όχι, θα γίνουμε ορκισμένοι stalker του παντού, και στις προβολές, και στα ειδικά αφιερώματα και στα πάρτυ. Θέλουμε πάσει θυσία να ξανασμίξουμε με την Πολίνα, τη Σταματίνα, την Christine και το Nicolas, ε, και με όλους τους υπόλοιπους. Αρκεί να ομιλούν τη γαλλική, γιατί εμείς εκπτώσεις δεν κάνουμε.

Δέκατη επέτειος του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου φέτος, και ο πιο επίμονος και πολύχρωμος εκπρόσωπος της γαλλοφωνίας στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, θα μπει όπου να 'ναι στην εφηβεία του. Δείχνει, μάλιστα, ήδη δείγματα εξαιρετικής ωριμότητας, αφού μας φέρνει την μοναδική, ανατρεπτική, ξεκαρδιστική συχνά και πληθωρική πάντα Josiane Balasko. Το Gazon Maudit το ξέρετε σίγουρα όλοι, υποθέτω ότι είναι καλός λόγος για να θέλετε να γνωρίσετε και τις υπόλοιπες εκφάνσεις της, ως ηθοποιού, σκηνοθέτη και σεναριογράφου.

Χαριτωμένη ιδέα και οι Πέντε Ταινίες που Πρέπει να Δείτε πριν Πεθάνετε ή, ορθότερα, 5 Films a voir avant de mourir, όσο κι αν είμαστε κατά των αυθαίρετων λιστών εξουσίας. Πολύ καλές επιλογές, δε λέω --κι εμείς τρελαινόμαστε για τις αβανγκαρντιές του Alain Resnais -- αλλά είναι ολίγον βαρύγδουπες, και σίγουρα όχι αυτές που θα πρότειναν οι ίδιοι οι Γάλλοι, αν κάποιος ρωτούσε τη γνώμη τους, if that matters at all.

Για τα υπόλοιπα, όπως και τα νυχτερινά ξεφαντώματα και τους εκλεκτούς καλεσμένους, θα μάθετε σίγουρα από πολλές μεριές, αλλά δώστε βάση στην πιο επίσημη: IFA και ξερό ψωμί. Ρίξτε, πάντως, κι από 'κει μια ματιά, γιατί σκίζονται για γαλλόφωνη ενημέρωση, με συνεντεύξεις, προσκλήσεις και ένα σωρό μποναμάδες για σας τους φανατικούς.

No comments: