Monday, November 01, 2010

Daryl Hannah


H Daryl Christine Hannah γεννήθηκε το 1960. Πράγμα που είναι αδύνατον να το πιστέψετε, όσο και αν σας διαβεβαιώνω. Εξαιρετικά fresh look, όπου και να τη δείτε τώρα τελευταία. Είτε στο Kill Bill: Vol. 2 είτε στο Casa de los Babys - Το Σπιτι των Παιδιων του John Sayles. Έτσι είναι, για μερικούς ανθρώπους η φθορά του χρόνου φαίνεται να μην υφίσταται. Η ίδια δεν ξέρει πως να εξηγήσει αυτή τη σχεδόν σουρεαλιστικά επίμονη και αναφαίρετη ομορφιά της. Μερά από λίγη σκέψη συμπεραίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σύμφωνα με το αρχαίο ρητό «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» καταφέρνουν να μένουν νέοι. Ποτέ δε σταμάτησε να μαθαίνει και να έχει ενδιαφέρον για νέα πράγματα στη ζωή, λέει. Θα ήθελε να μάθει πιάνο, κιθάρα, surfing. Ισορροπημένος άνθρωπος. 

Όταν όμως ήταν παιδί διαγνώσθηκε σχεδόν αυτιστική. Αργότερα αντιμετώπιζε προβλήματα αϋπνίας. Ούτε και αυτά θα μπορούσαμε να τα μαντέψουμε ποτέ. Φαίνεται just perfect. Μάλλον έφταιγε το περίεργο οικογενειακό περιβάλλον, αφού ύστερα από το διαζύγιο των γονιών της και τον δεύτερο γάμο και των δύο βρέθηκε να έχει οχτώ αδέρφια. Και έναν διάσημο θείο, τον Haskell Wexler του οποίου τη δουλειά θαυμάζει.

Όσο για την αθλητική της φιγούρα, ε, στο σχολείο της έπαιζε soccer στην ομάδα των αγοριών, γιατί δεν υπήρχε γυναικεία ομάδα. Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που υπάρχει στο ρόλο που υποδύεται στην ταινία Casa de los Babys. Ακριβώς αυτή η περίεργη σύζευξη δυο αντιφατικών χαρακτηριστικών μας ταρακούνησε στην ταινία: η εξωτερική εμφάνιση δηλώνει ότι η νεαρή γυναίκα χαίρει άκρας υγείας, η αγαπημένη της συνήθεια είναι να αθλείτα συστηματικά κάτι που καλύπτει ένα άλλο χαρακτηριστικό, το ευάλωτο εσωτερικό μιας γυναίκας που δεν καταφέρνει να κάνει παιδιά (μετά από πολλές αποβολές) και καταφεύγει στην ύστατη λύση της υιοθεσίας. Ένας ρόλος συγκινητικός και αληθινός. 

Το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη πάντως ήταν απλώς ένας μικρός ρόλος στην ταινία του Brian De Palma, The Fury - Οργισμενος Γιγαντας. Αυτό την ώθησε στην αναζήτηση του δρόμου της μέσα από την υποκριτική τέχνη. Μαθήτευσε κοντά στη Stella Adler και άρχισε την καριέρα της. Το 1981 συμπρωταγωνίστησε δίπλα στην Kim Basinger στο Hard Country. Ο πρώτος αξέχαστος ρόλος της όμως είναι αναμφισβήτητα αυτός της Pris, του ανδροειδούς φτιαγμένου για πόλεμο -αλλά με ιδιαίτερη έφεση και στον έρωτα- στο Blade Runner του Ridley Scott (1982). 

Υποδυόμενη τη νεαρή γοργόνα Madison κατάφερε να μας πείσει για την υποκριτική της χάρη και το κωμικό ταλέντο της. Το Splash (1984) του Ron Howard ήταν αυτό που την έκανε πραγματικά διάσημη. Μετά ήρθε ο ρόλος δίπλα στο Mickey Rourke στο The Pope of the Greenwich Village (1984) και το The Clan of the Cave Bear (1986), όπου έπαιζε ένα κορίτσι των σπηλαίων, μια νεαρή Κρο-μάνιον, εικόνα που φυσικά δεν είχε και μεγάλη επιτυχία. Έπαιξε δίπλα στο Robert Redford στην κωμωδία Legal Eagles. Ένας ακόμη αξέχαστος ρόλος είναι αυτός της Roxanne (1987) στην ομώνυμη ταινία, μια μοντέρνα βερσιόν της ιστορίας του Συρανό ντε Μπερζεράκ όπου παίζει δίπλα στο Steve Martin. Το 1988 έπαιξε ακόμη και δίπλα στον Peter O` Toole στο High Spirits. Το Steel Magnolias της έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει περισσότερο τις υποκριτικές της ικανότητες σε δραματικούς ρόλους. Για κάποιο διάστημα ήταν στην επικαιρότητα κυρίως λόγω της διάσημης σχέσης της με τον JFK junior. Όμως επανήλθε δριμύτερη. 

Ακριβώς επειδή συνεχίζει να μαθαίνει και να θέλει να κάνει νέα πράγματα, δηλώνει ότι θέλει να ειδικευτεί στη σκηνοθεσία. Ενδιαφέρεται περισσότερο για το ντοκυμαντέρ. «Τίποτα δεν είναι πιο ενδιαφέρον από την πραγματική ζωή», λέει. Έχει ήδη γυρίσει δυο μικρού μήκους ντοκυμαντέρ, το Strip Notes και το The Last Supper, το οποίο της χάρισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους. Φανταστείτε ότι και στο Kill Bill, ύστερα από το τέλος των γυρισμάτων δούλεψε ως μέλος του συνεργείου στο post-production για να μάθει καλύτερα τη δουλειά και να δει από κοντά πως δουλεύει ο Quentin Tarantino! 

Οι ξεχωριστοί ρόλοι, που δεν είναι καν ανθρώπινοι, αλλά υπερ-ανθρώπινοι ή απλώς φανταστικοί είναι η ειδικότητά της. Της αρέσει λέει να διαλέγει κάτι τέτοιους ρόλους. Πρόσφατα έπαιξε έναν ακόμη τέτοιο στο Northfork των Polish Brothers (2003). 

H Daryl όμως έχει ένα κακό. Είναι πολύ ντροπαλή σε όλες τις συνεντεύξεις. Και δεν φαίνεται ότι θα το ξεπεράσει σύντομα. Οι ατέλειωτες συνεντεύξεις για το Kill Bill ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία γι’ αυτήν. Άκρως δυσάρεστη, φυσικά. 

Έπαιξε με σχετική επιτυχία πριν λίγα χρόνια και στο θέατρο στο νέο λονδρέζικο ανέβασμα του, γνωστού από τη Marilyn Monroe που ήταν η πρώτη διδάξασα, The Seven Year Itch - Επτα Χρονια Φαγουρα. Και εις ανώτερα.

27/4/2004 για το cine.gr

No comments: