Wednesday, February 28, 2007

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Το Σινεμά στη Σέντρα

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού διοργανώνει 1-7 Μαρτίου μια σειρά προβολών και εκδηλώσεων αφιερωμένων στη...μπάλα. Να και ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα που μπορεί να καυχιέται ότι απευθύνεται αποκλειστικά σε άντρες. Με αφορμή το πρόσφατο arty-farty ντοκυμαντέρ για το Zidane προφανώς, άντε και λίγο επειδή θυμήθηκαν τη Φανέλα με το Νούμερο 9 οι υπεύθυνοι οργάνωσαν ένα αφιέρωμα που, αν μη τι άλλο, κόβει την ανάσα με την πρωτοτυπία του.

Η ταινία των Gordon και Parreno Zidane, Un Portrait du 21e siecle που προβλήθηκε το Δεκέμβριο με καταστροφικά αποτελέσματα θα εγκαινιάσει το αφιέρωμα, το οποίο θα συνεχίσουν ταινίες από όλο τον κόσμο, με πιο ενδιαφέρουσες μόνο αυτή του Βούλγαρη με το Τζώρτζογλου πειστικό ποδοσφαιριστή και την πρόσφατη του Τζαφάρ Παναχί Offside με μια γυναίκα φαν να τρυπώνει σε ανδροκρατούμενο γήπεδο του Ιράν.
Θα βραβευτούν βετεράνοι ποδοσφαιριστές σε ειδική εκδήλωση και η συζήτηση με θέμα «Βία στα Γήπεδα και τη Μεταφορά της στο Σινεμά» ακούγεται αρκούντως ενδιαφέρουσα. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

4 comments:

Anonymous said...

Αυτό που θεωρείς εσύ ενδιαφέρον, μπορεί για κάποιους άλλους να είναι γελοίο -και αντίστροφα. Έτσι, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μη γίνει ένα αφιέρωμα και σε αυτό τον τομέα.

Για την ιστορία:

α) έχω παρακολουθήσει δεκάδες διαφορετικά αφιερώματα στο Ολύμπιον, με ετερόκλητα θέματα

β) κάποιες από τις ταινίες που θα προβληθούν, είναι κακές

γ) κάποιες από τις ταινίες που θα προβληθούν, είναι αρκετά κακές, τόσο ώστε να θεωρηθούν γοητευτικές


Δεν νομίζω πως τα αφιερώματα στον ιρανικό κινηματογράφο, επειδή κάποτε αυτός αποτέλεσε το νέο είδος πνευματικού αυνανισμού που αποφάσισε να υιοθετήσει ο εκάστοτε καλλιτεχνικός διευθυντής, έχουν περισσότερη αξία. Σκηνή, καμήλα, καμήλα, άμμος, καρέκλα. Άμμος. Ύφασμα. Ιώ, ιώ.

Νο τεστοστερόνη, νο χάνι, πόσω μάλλον (με ωμέγα το σωστό) επειδή η απάντηση δεν είναι 42.

Stylianee said...

agapite gianni, profanos kato apo tin ekdili eironeia den kataferes na diakrineis ti diakritiki ekpliksi mou gia tin prototipia, omologoumenos, tou afieromatos.
gia tin istoria: ki ego sto olimpion tin evgaza kati epohes kai itan panta adeio, giati opos ki esi emmesa afineis na diafanei, oi salonikioi de to boroun to cinema poiotitas.
elpizo tora me to football-afieroma na gemisei.
oso gia honey psonizoume ap' allou:P

Anonymous said...

Δηλαδή, αφού υπάρχει "διακριτική έκπληξη [...] για την πρωτοτυπία" (sic) το "...ένα αφιέρωμα που, αν μη τι άλλο, κόβει την ανάσα με την πρωτοτυπία του", ήταν κυριολεξία; Δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάποιον-α να χρησιμοποιεί κυριολεκτικά αυτή την έκφραση. Γονυπετής εκλιπαρώ σε, κ.ο.κ.

Σχετικά με το Ολύμπιον και τα αφιερώματα, δεν νομίζω πως η πληρότητα μιας αίθουσας αποτελεί σαφή ένδειξη γενετικής ή μητρίδας προδιάθεσης του κοινού. Αυτά είναι επικίνδυνα συμπεράσματα. Σε πολλές μεταμεσονύχτιες προβολές, η αίθουσα ξεχείλιζε. Σε ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις καθημερινές, υπήρχαν και προβολές που ήταν τρεις κι ο κούκος. Δεν με χαλάει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Στον κινηματογράφο, δεν πας για να βρεις γκόμενα-ο, αλλά για ν' ανακαλύψεις κάτι που σου αρέσει.

Αφού γύρισε η μέρα και μπήκαμε στη γιορτή της γυναίκας, εύχομαι το μέλι σας να είναι γλυκύτερο εφεξής.

Stylianee said...

in any case, ego aplos ithela, opos kai sto parelthon, na epaneltho sto thema elleipsis kinimatografikis paideias stin idiaiteri patrida mou.